De curând am fost voluntar pentru un maraton ce a avut loc în centrul Londrei și al cărui scop a fost de a strânge fonduri pentru o mulțime de ONG-uri, cu scopuri umanitare diferite. Peste 13.000 de oameni au alergat în zone precum London Eye și Tower Bridge. Dintre aceștia, o parte alergau pentru a strânge fonduri pentru copiii cu boli incurabile din România.
Povestea lui Luke m-a impresionat în mod special. În ciuda faptului că a fost diagnosticat cu cancer de colon, iar anul trecut a fost unul dificil în care a urmat o serie de tratamente, Luke și-a dorit totuși să alerge pentru alți bolnavi ce se confruntă cu povești similare. Astfel că a condus echipa de alergători Hospice of Hope, îmbrăcat în costumul personajului Bagpuss. A terminat traseul în mai puțin de 3 ore, un rezultat uimitor, ținând cont și de greutatea costumului.
În urmă cu cateva luni, am cunoscut-o pe Anna Perolls, director de fundraising si resurse pentru organizația non-guvernamentală Hospice of Hope, organizație ce are sediu și în România. Știam de activitatea voluntarilor de dinainte să locuiesc în Londra. Prietena mea, Lavinia Fălcan, pictoriță talentată despre care puteți citi mai multe în acest articol, își împărțea timpul liber, astfel încât să ofere bucurie și copiilor cu cancer, aflați în fază terminală. Ea picta voluntar pereții spitalelor, dăruind zâmbete în locuri pline de durere.
Hospice Casa Speranței este cea mai mare fundație din România care oferă îngrijire paliativă gratuită. Această organizație non-guvernală este un loc creat în urmă cu aproximativ 30 de ani, de către o familie de britanici. Începutul legăturii lui Graham Perolls cu România a fost în anii ’70, cand a vizitat prima dată țara, ca simplu turist. Atunci s-a împrietenit cu un cuplu de români, iar prietenia aceasta a fost motivul inițial al reîntoarcerii sale în țară, dar și a apariției acestui ONG în Brașov.
Bolnavii împreună cu familiile lor, primesc sprijin gratuit din partea organizației; de la consiliere psihologică, la sprijin legat de internare, recuperare prin kinetoterapie și multe alte activități realizate cu sprijinul cu personalului specializat. Sunt peste 30.000 de copii și adulți din România care au primit sprijinul fundației. Consultați pagina organizației pentru mai multe detalii. În cei aproape 30 de ani de activitate în România, acest ONG a deschis și un sediu în București și are proiecte de voluntariat și în alte orașe, precum Cluj-Napoca, Oradea sau Bacău.
Cand m-au întrebat membri echipei din Londra dacă vreau să fiu voluntar pentru London Landarks Half Marathon, am acceptat bucuroasă. Maratonul a fost o inspirație din multe puncte de vedere. Pe de o parte, fondurile strânse vor crea bucurii unor oameni care au nevoie cu adevărat de atenție, iar pe de altă parte, am văzut cum mii de alergători, de toate vârstele, au parcurs traseul cu o atitudine pozitivă.Personajele din serialul britanic de desene animate Bagpuss, din anii ’70, au fost două dintre mascotele care au susținut alergătorii. Legătura dintre pisica năzdrăvană și copiii români, a început în 2002, când creatorul desenelor animate, Oliver Postgate a făcut o donație considerabilă pentru a sprijini copiii cu boli incurabile din România. Tot de atunci, simpaticul personaj este mascota ONG-ului Hospice of Hope.
Photo Credit: Mike Rădulescu